Shivering en sjukdom eller en defekt?
Redan från första dagen som Chique kom till mig så stod det klart att något var märkligt med hans bakben. Första gången jag skulle lyfta bakbenen på honom var dagen efter han anlänt, fram gick superlätt men bakbenen var som fastfrusna, till slut så flög han upp med bakbenet och sedan skakade han i ett högt läge innan han släppte ner benet till mig, efter en stund upprepades det igen och han hamnade i ett skakande läge igen, detta var på båda bakbenen och jag förstod absolut ingenting, jag skrattade lite och undrade vad det var för konstigt beteende.
Redan efter någon vecka hemma så kom min hovslagare ut och han såg direkt vad det var för något, shivering.
Jag blev först väldigt orolig eftersom jag precis hade köpt honom och redan var helt totalt förälskad i honom, tanken på att det skulle vara fel på min nya häst var helt orimligt då han var både friröntgad och besiktigad på klinik.
Ett detektivarbete började och jag lusläste det lilla jag kunde hitta, från början var det mestadels tunga hästraser så som Shire och andra vagnshästar som hade denna mystiska åkomma, sedan har det blivit mer känt på så gott som alla raser.
Varför Shivering uppkommer är ett stort mysterium, allt från att det är en nervskada i halskotpelaren till att det är kronisk inflamation i korset kommer upp när man söker, vissa menar på att det är vanligast på valacker och att det sker när de kastas omkull för kastraktion...ja meningarna går i sär ordentligt men en sak står klar, det är inte viljestyrt.
De flesta jag har stött på bara "gillar läget" och gör inte så mycket åt det, problem uppkommer dock när hästen ska skos eller när man ska göra vardagliga saker så som att kratsa eller brodda. Många hovslagare vägrar att sko shiveringhästar och man får då åka till klinik för att sko under sedering.
Mycket skräckexempel hittade jag längst vägen och de flesta sa att det aldrig kunde bli bättre utan bara värre, men jag fokuserade inte på dom utan fokuserade på allt positivt jag kunde hitta för jag hade bestämt mig, till varje pris så skulle jag hjälpa min häst.
Jag började med att lägga om hans foderstat, de mest värdefulla texter jag hittade tröck starkt på att kosten var av största vikt för att hjälpa nervsystemet, kolhydratsfattigt och proteinrikt var viktigt, även E-vitamin hade visat sig positivt för shivering samt tillskottet Thiamin, Jag gav honom då 1 l Groov 125, 1 dl krafft E-vit samt 1 mått Thiamin.
När jag korrigerat foderstaten så fokuserade jag på att lära om hans psyke till att tycka om all beröring som hade med hans bakben att göra, vanligt är att dessa hästar har fått stryk eftersom det lätt förväxlas med att hästarna är bråkiga. Jag märkte aldrig på Chique att han hade blivit behandlad illa på något sätt så antagligen har han inte haft några dåliga erfarenheter.
Jag började ändå om från början, petade på benet och så fort han lyfte det så fick han en morotsbit och massor av beröm, uttökade det hela succesivt till att böja och sträcka ut benen samt hålla och slå på hoven med en hovkrats, massor med beröm och mera morötter så fort han litade på att jag skulle hålla hans ben och han kunde slappna av. Tilliten byggdes sakta upp och jag lärde mig hur han skulle stå för att han skulle kunna utföra rörelsen på bästa sätt.
liniment, massage och backontrack-täcke blev rutin varje dag och för varje vecka som gick så blev vi mer och mer samspelta.
En shiveringhäst ska vara i rörelse så mycket som det bara går, lång daglig utevistelse i stora kuperade hagar samt varierad motion som bygger starkt kors och aktiverar rumpa och bakben, alltså mycket klättring, gymnastikhoppning, bomarbete, galoppfattningar, m.m.
Jag fixade fram och tillbaka med hans foder, prövade Lusern och det blev genast värre konstigt nog, tog bort den och testade Groov 125 med bara Thiamin men E-vitaminet behövdes så det fick han snabbt igen. Läste på om Thiamin och upptäckte att det är koncentrerad B-vitamin och tanken slog mig att jag skulle kunna använda vanlig B-vitamin om det skulle vara nog för att tillgodose behovet,
Foderstaten blev då 7 dl Groov 125, 1 dl E-vitamin och 1 dl B-vitamin.
Idag var min hovlagare ute och han har stannat kvar av en enda anledning; Chique har blivit bättre! Vi har arbetat fram en rutin för att varje gång ska bli en positiv upplevelse för oss alla, vi börjar med höger bak som är det värsta benet, jag står på motsatt sida och stöttar genom att hålla runt vänster bakben och massera på insidan av bakbenet samtidigt som min bröstkorg stöttar på utsidan, vi håller alltid en dialog och jag har skarp koll och ögonkontakt med Chique, så fort han signalerar att han behöver vila så säger jag det till hovis och vi tar paus i några sekunder, samma procedur går vi sedan i genom på andra bakbenet och sedan får han vila i boxen.
Under tiden Chique vilar så skor vi Edmond och sen tar vi framhovarna på Chique, anledningen till att vi inte tar allt direkt är för att han blir trött i bakdelen och då får svårt att hålla balansen när man tar upp ett framben direkt. Efter lite vila så fungerar det helt bekymmersfritt.

Att min häst blir bättre är inte ett mirakel, det är resultat av ett stort arbete som jag lägger ner varje dag och att våga bygga ihop ett eget koncept när det är ett nästan orört ämne. Chique har en mild shivering och med min hjälp så har han gått över till mycket mild shivering, jag tror kanske inte att man kan hjälpa alla shiveringhästar med mina metoder men jag tror att man kan förbättra dem alla.
Detta är hur jag behandlar Chique i punktform;
*7 dl Groov 125, 1 dl krafft E-vitamin pellets och 1 dl krafft B-vitamin pellets samt 15 kg Hösilage av god kvalité
* Massage med liniment samt stretsh av alla ben, rygg och nacke efter varje arbetspass.
* Tömkörning 2 dagar/ vecka
*Bara positiv träning av bakben, morötter och beröm hela tiden.
* Varierad träning med fokus på rörlighet och styrka i rumpa och bakben.
*lång daglig utevistelse med andra hästar
*öppen dialog och samarbete med hovslagare
*Backontrack täcke innan och efter ridpass samt vissa nätter.
*alltid arbetad och varm innan hovslagare (ej trött bara varm)
Om Shivering är en sjukdom eller defekt är inte fastställt, mycket mer forsking behövs, min personliga åsikt är att det är genetiskt.
Jag hoppas att om du som läser detta och har en shiiveringhäst får hopp om att detta går att förbättra och vågar hjälpa din häst.
Jag hade kunnat göra ett återköp men varför skulle jag göra det? En fantastisk häst hade jag fått i min hand och aldrig i mitt liv att jag skulle bara skicka tillbaka honom, vad skulle hända med min fina häst då? Skulle någon göra det jobb som behövdes? skulle han bli illa behandlad? Nej det var aldrig ett alternativ, min drömhäst hade ett behov och jag skulle med glädje hjälpa honom.
